EXPERTIZARE ȘTIINȚIFICĂ
În conformitate cu prevederile Legii nr. 100 cu privire la actele normative, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.01.2018, actele normative se emit pentru realizarea atribuţiilor funcţionale şi în limitele competenţelor stabilite de Constituţie.
Una din principalele etape ale legiferării este publicarea anunţului privind iniţiativa de elaborare a actului normativ şi publicarea studiului de cercetare;
Legislaţia Republicii Moldova este constituită din următoarele acte normative:
- a) Constituţia Republicii Moldova;
- b) legile şi hotărîrile Parlamentului;
- c) decretele Preşedintelui Republicii Moldova;
- d) hotărîrile şi ordonanţele Guvernului;
- e) actele normative ale autorităţilor administrației publice centrale de specialitate;
- f) actele normative ale autorităţilor publice autonome;
- g) actele normative ale autorităţilor unităţilor teritoriale autonome cu statut juridic special;
- h) actele normative ale autorităților administrației publice locale.
La elaborarea proiectelor actelor normative, autorii sunt obligați să asigure expertiza proiectului. Astfel, expertiza proiectului de act normativ este efectuată concomitent cu avizarea şi consultarea publică. Autorul proiectului asigură efectuarea expertizelor economice, financiare, ştiinţifice, ecologice, anticorupţie, juridice, de compatibilitate cu legislaţia Uniunii Europene sau a altei expertize prevăzute de legislaţie, în funcţie de tipul raporturilor sociale reglementate de actul normativ.
Autorii proiectelor de acte normative, pot antrena în calitate de experţi părţi interesate, care nu au participat la elaborarea proiectului actului normativ.
Expertiza ştiinţifică se efectuează, după caz, de către instituţiile ştiinţifice şi de învăţămînt superior de profil, de către experţi, avînd menirea de a contribui la:
- a) examinarea tuturor aspectelor reglementărilor proiectului şi, după caz, propunerea unor reglementări de alternativă;
- b) examinarea soluţiilor propuse prin reglementările proiectului în raport cu posibilităţile economico-financiare ale statului, cu situaţia social-politică şi consecutivitatea reglementării proceselor, precum şi în contextul asigurării compatibilităţii actelor normative cu legislaţia Uniunii Europene.
IP„Institutul de Resurse și Analize Juridice”, poate asigura în baza de cotract următoarele servicii:
- Expertizarea juridică a proiectelor de acte ce urmează a fi adoptate de către APL.
- Expertizarea științifică a proiectelor de acte ce urmează a fi adoptate de către APL.
- Consultarea, consilierea și acordarea asistenţei juridice;
Cu Stimă și Respect,
Președinte
Nevmerjițchi Ilie